Scootmobiel aanvragen

 

U heeft besloten om een scootmobiel te nemen, maar u wilt zich eerst orienteren op de mogelijkheden. Gaat u een subsidie voor een scootmobiel aanvragen bij de gemeente, of gaat u er een scootmobiel kopen van uw eigen geld? Volgens de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) hebben mensen met een beperking recht op financiële ondersteuning om zoveel mogelijk zelfstandig aan de maatschappij te kunnen deelnemen en dus ook een scootmobiel te berijden.

 

Aanvraag scootmobiel bij eigen gemeente

Elke gemeente hanteert haar eigen beleid over de Wmo. Het aanvragen van een scootmobiel via de Wmo kan daarom alleen bij de gemeente waarin de aanvrager woont. Ook de procedure is per gemeente verschillend. In sommige gemeenten is het mogelijk om de aanvraag via het internet te doen, maar in andere gemeenten moet de aanvrager voor een scootmobiel naar het loket van de gemeente om informatie te krijgen of het formulier in te vullen. U kunt kijken op de site van uw gemeente of u in aanmerking komt voor gebruik van de Wmo voor het kopen van een scootmobiel.

 

Nadelen aanvraag scootmobiel via Wmo

Een nadeel van het aanvragen via de Wmo voor een scootmobiel is de papieren rompslomp die dat met zich meebrengt. Ook moet er vaak veel persoonlijke en financiële informatie worden gegeven. Mensen kiezen dan vaak om een scootmobiel te kopen met eigen geld.

 

Aanvraag via Pgb of zorg in natura

Er zijn twee varianten binnen de Wmo: het Persoonsgebonden Budget (Pgb) of Zorg in Natura . Het Pgb geeft meer vrijheid, maar is in het algemeen kostbaarder voor de aanvrager.

Hebt u een gesprek gevoerd met de gemeente over uw beperking? Is in dat gesprek besloten dat u hulp krijgt van de gemeente? Dan kunt u er voor kiezen om die hulp zelf te regelen en te kopen. Daarvoor krijgt u geld van de gemeente. Dat bedrag heet het persoonsgebonden budget (Pgb).

 

Scootmobiel via Pgb

Als u kiest voor een Pgb dan moet u zelf zorgen dat u de juiste hulp of ondersteuning krijgt. U moet die zelf kopen en betalen. U regelt zelf bijvoorbeeld een aannemer voor woningaanpassing in uw koopwoning of u koopt zelf een scootmobiel. De hoogte van het bedrag voor een scootmobiel dat u krijgt, hangt af van welke hulp u nodig hebt en hoe duur die hulp is. Voor alle Pgb's geldt dat u altijd verantwoording moet kunnen afleggen over uw uitgaven. U moet kunnen laten zien waar u het geld voor een scootmobiel aan uitgegeven hebt. Dat betekent dat u rekeningen van de aanschaf voor een scootmobiel moet bewaren. De gemeente kan u na afloop van het kalenderjaar vragen om een overzicht van uw uitgaven.

 

Scootmobiel via Zorg in Natura

Bij Zorg in Natura krijgt de aanvrager een scootmobiel in bruikleen. De keuzevrijheid voor een scootmobiel is dan veelal zeer beperkt.

 

Meer informatie over aanvraag per gemeente

Aanvraag scootmobiel Amsterdam

Aanvraag scootmobiel Rotterdam.

Aanvraag scootmobiel Utrecht.

 

Voor alle andere gemeenten kijk op de site van uw gemeente. Zoek op Wmo en/ of scootmobiel.

Vergelijk scootmobielen
Uitgebreld zoeken. Klik hier
Laatste reacties
брус обрезной купить в москве, лиственница доска обрезная сухая купить в москве, брусок обрезной купить в...
Ik ben heel blij met de scoot mobiel , maar wat ik moeilijk vind is dat de de rechterhanden geen rem is is maar gas geven Heb Merijn leven lang zonder schade oo de fiets gereden en nu gaat het...