Drimmelen: zorgvraag beter in kaart met nieuwe aanpak WMO

22-01-2011 15:54:00
Met een nieuwe behandeling voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) wil het Brabantse Drimmelen de zorgvraag beter in kaart brengen. Door meer gericht te zoeken naar het probleem, kan ook beter naar een oplossing worden gezocht. En tevens kan op deze manier de WMO betaalbaar blijven.

Voorheen toetste de gemeente bij een aanvraag alleen of de aanvrager recht had op een bepaalde voorziening. Bij een aanvraag wordt sinds 2011 gekeken naar meerdere facetten: - Wat is precies het probleem? Kan de aanvrager of diens omgeving daar iets aan doen? Wat kan de gemeente daar aan toevoegen?

Eerder deze maand stemde de Drimmelense gemeenteraad in met de zogenoemde kanteling van de Wmo. Drimmelse wethouder Mark van Oosterhout: "Het belangrijkste is dat we mensen met een zorgvraag beter helpen. En aan de andere kant is de nieuwe aanpak ook kostenbesparend, wat met het oog op de toenemende vergrijzing van belang is. "

Anders is dat zorgconsulenten bij een zorgvraag nu eerst naar de aanvrager thuis gaan. Niet alleen de aanvraag, maar ook de situatie van de aanvrager wordt bekeken. En wordt getracht achterliggende problemen bespreekbaar te maken, boijvoorbeeld eenzaamheid. Het tweede verschil is dat de oplossing in de nieuwe situatie niet meer direct bij de gemeente wordt neergelegd. De consulenten bekijken hoe iemand binnen eigen familie en vriendenkring of met hulp van instanties (MEE, SWO Drimmelen, GGZ, Zonnebloem, Vluchtelingenwerk, kerken, etc.) geholpen kan worden.

Pas als een zorgvraag niet of niet geheel via het eigen netwerk van de aanvrager of betrokken instanties kan worden opgelost, springt de gemeente Drimmelen bij. De wethouder: "Wij hebben uiteindelijk compensatieplicht. De gemeente moet er in voorzien dat elke inwoner kan deelnemen aan de maatschappij." De kanteling betekent ook dat zorgvragers deels meebetalen aan voorzieningen. "Daarbij wordt gekeken naar het inkomen van de aanvrager."
Plaats uw reactie
Reacties
Iniquealleria 08-05-2011 06:55:21

Lees het hele blog, pretty good

Vergelijk scootmobielen
Uitgebreld zoeken. Klik hier
Laatste reacties
Сергей Сароян из «Телетрейд» угрожал сотруднику смертью и требовал выкуп $5000 из-за помощи клиентам...
Ik ben blij deze reacties gelezen te hebben. Sinds een aantal weken les op zo,n scootmobiel. Levensgevaarlijk. Ik ben al een paar keer (gered) door mijn begeleidster. Steeds als ik ga rijden heb...