Onderzoek problemen besturing scootmobielen

18-04-2011 19:35:00
Minister Schultz van Verkeer en Milieu gaat problemen rond het besturingssysteem bij scootmobielen nader onderzoeken. Met name de gashendel en de rem, en de stabiliteit van de scootmobiel. De resultaten van Rijkswaterstaat, Dienst Verkeer en Scheepvaart worden medio 2011 verwacht.

Deze problemen bij scootmobielen zijn onder andere aan het licht gekomen in een ANBO onderzoek. ‘De meest genoemde problematiek bij scootmobielen is die met de gashendels’, aldus de ANBO naar aanleiding van een onderzoek onder scootmobiel gebruikers. ‘Omdat mensen hun fietsremmen nog gewend zijn grijpen zij in panieksituaties in een reflex ook in de hendels van de scootmobiel. Deze hendels zijn bij de scootmobiel echter de gashendels, dit zorgt voor (grote) ongelukken.’
Plaats uw reactie
Reacties
L de Ruiter 09-11-2020 18:30:23


Ik ben heel blij met de scoot mobiel , maar wat ik moeilijk vind is dat de de rechterhanden geen rem is is maar gas geven
Heb Merijn leven lang zonder schade oo de fiets gereden en nu gaat het mis. Als ik wil dat hij sopt rijdhij nog ff door dus denk ik dat ik in de rem knijp dus nee . Dat is het gas. En dan schrik ik metrotunnel denk dat hij niet stoot en knijp dus in de verkeerde het gas

S 18-10-2019 12:36:15

Vooral de Trophy is erg gevaarlijk ,die rijd spontaan uit zichzelf of stopt niet als je het handgas loslaat .Zo heb ik een ongeluk gehad doordat de scootmobiel niet afremde en de scootmobiel doorschoot in de sloot waarbij de scootmobiel op mijn benen kwam ,er fietste toevallig iemand achter mij die het heeft zien gebeuren en de scootmobiel opgetild heeft zodat ik onder de scootmobiel uit kon kruipen. Voor amper 2 maanden geleden is de Trophy al gemaakt omdat hij toen ook al door reed of uit zichzelf vooruit reed ,waardoor ik al bijna een ongeluk met een auto had gehad. Nu heeft het hulp middelen centrum alleen nog maar trophy's en is er niks bekend over de mankementen van andere Trophy's.

jan melgert 01-09-2019 17:24:50

mijn vrouw heeft al jaren tramalant met de scootmobiel
diverse keren terug geweest bij de leverancier we hebben
er twee een schopriyder al 10 jaar nooit wat mee gehad alleen oud en een van bijna 5 jaar vermeieren staat meer stil veel bij de reparateur nieuw aandrijflijn erop gekregen door aanrijding van achteren nu na een jaar stopt terwijl je reid vlieg je ineens naar voren na laten kijken ze kunnen het niet vinden kan in de computer zitten ze weten het niet weer repareren kost bijna net zoveel als een nieuwe

Ine de Heij 05-04-2019 12:20:30

Ik zou graag een scootmobiel gaan gebruiken maar zie uit naar een fabrikant die een scootmobiel gaat fabriceren/leveren waarbij het probleem van gas geven/remmen wordt ondervangen. Gelezen de reactie van Mathieu Stultjens van 06-02-2012 zou het probleem met technisch vernuft moeten zijn op te lossen. Ik zou graag in kontakt willen komen met deze Mathieu Stultjens. Is dat misschien mogelijk?

KEES VAN BRUMMELEN 15-01-2019 12:56:59

wat ook erg gevarlijk is en moeilijk in te scatten zijn de opritten naar een afslag, in elke folder encursus staat dat je deze recht moet benaderen. maar dan moet eerst de rijbaan op zwenken om ruimte te vinden voor die benadering. je moet kiezen of aangereden worden of van de oprit afglijden.

J.A. van der Aar 05-01-2019 16:47:43

Inderdaad het is een ramp om op een scoot mobiel te rijden, als je vraagt om het plaatsen van een handrem, krijg je als antwoord(de motor remt hem af, als je het gashandel los laat, je krijgt dan een parkeerrem, wat je kunt gebruiken, en met een vinger ,nauwelijks is te bedienen vanavond kijken naar sbs 6 kassa 5-01-2019

M.Y.Leenen 16-10-2018 01:58:53

2 x bijna ongeval omdat ik bij een noodsituatie waar door een scheve tegel, of put in de weg, mijn stuur een draai gaf, moest ik stuur goed vasthouden. daarbij geef je gelijk meer gas. het is een fractie van seconde, want gelijk reageer je bewust dat je de handel los moet laten. eerste reactie is knijpen om je stuur recht te houden. levensgevaarlijk. 1 x bijna van taluut af in sloot, 1 x de weg opgeschoten, waar gelukkig net geen auto reed

david 07-07-2015 11:08:57

ik ben blij dat ze tegenwoordig van die scootmobiel cursussen geven, me vader heeft namelijk een scootmobiel besteld maar ik ben bang dat hij het niet eens kan besturen ...

C.M.Ossendrijver 14-02-2014 15:56:12

Ik ben ook gevallen toen ik in plaats van de gashendel los te laten de gashendel aantrok, omdat ik mij instinctief herinnerde dat ik moest knijpen als ik remde met de fiets.In minder dan een seconde gaan je reflexen werken en dan kun je je niet zo gauw herinneren dat een scootmobiel anders werkt.

Ik heb mijn scootmobiel weggedaan.

Carla Ossendrijver

Johan van Biemen 28-06-2013 18:12:26

54 km. gereden met scootmobiel met raar gas en remsysteem al 6-8 maal aanrijding gehad.
Plus-minus 10-12 duizend km. gereden met 2 wielige scootmobiel dwz bij remmen wordt stroom uitgeschakeld en remt normaal.
Toegewezen scootmobiel maakt mij angstig!

Els 29-08-2012 08:09:04

In de eetzaal in het verzorgingshuis wilde iemand remmen bij een bijna botsing en kneep in de gashandels met alle gevolgen van dien.
Bestaan er ook scootmobielen waarbij het besturingssysteem op een fiets geënt is?

Henk 04-08-2012 12:07:09

Het lijkt mij niet zo moeilijk om daar een oplossing voor te vinden. b.v.
Houd gewoon rechts of links een normale gashandel zoals bij een bromfiets en normale knijpremmen, dat zijn de mensen gewend. Pas de electronica zo aan dat als je remt ,afhankelijk van de remkracht, de motor minder kracht levert en gelijk de gashandel uitschakeld. Laat je de rem los dan wordt de gashandel weer actief. Verder kun je omdat het een electrische motor is gewoon je snelheid regelen. Laat je de gashandel los dan remt hij ook.

Davy 14-07-2012 21:28:50

>>Het ministerie van Infrastructuur & Milieu laat momenteel problemen onderzoeken die gebruikers hebben met het besturingssysteem van scootmobielen. Met name wordt gekeken naar het gebruik van de gashendel, het remmen en de stabiliteit van het voertuig. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de dienst Verkeer & Scheepvaart van Rijkswaterstaat. Het onderzoek zal in de loop van 2011 klaar zijn. (ALDUSEEn publicatie van 22-12-2010)<<
En.....heeft iemand AL iets gehoord of gelezen hoe ver het inmiddels met dat aangekondigde onderzoek staat?
Of is dat in het kader van de bezuinigingen ergens in een onderste lade van een bureau gedeponeerd?
Ook een Trophy 6 bijv. heeft geen remsysteem en soms is dat vreselijk lastig omdat die net enkele centimeters doorrijdt nadat je gashandel los laat.

fldrhoff 08-05-2012 23:10:16

Vorig jaar en scootmobiel gekregen, ben nu 86, heb ongelooflijk veel moeite met handelen in panieksisuaties. Sterker nog durf op het ogenblik niet met de scootmobiel te rijden. Er moet toch een ander remsysteem zijn ?

Mathieu Stultjens 06-02-2012 16:29:49

Automatisme.
Dat wat ingeslepen is, knijpen is remmen, keert zeker in noodsituaties of snel reageren zeker terug. Zelfs al is het jaren goed gegaan er komt een moment dat naar de handrem gegrepen wordt. wie is dan aansprakelijk? RDW, Minister van verkeer of de fabrikant. Zou het kunnen gebeuren dat een fabrikant een auto de weg op krijgt waarbij gas en rempedaal verwisseld zijn? Neen! Scootmobielfabrikanten lukt dat wel en daardoor zijn al veel ongelukken gebeurd maar die worden aan de gebruiker toegeschreven. Waarom kan dat niet per direct opgelost worden. Voor zo'n grove fout is toch geen onderzoek nodig. Wie hieraan twijfelt moet eens bestuderen hoe reflectief handelen werk dan weet hij/zij dat je niet moet proberen van de handrem handgas te maken. Dit gaat dus fout ook al is loslaten nog zo gemakkelijk. Mijn vrouw heeft een CVA gehad en rijdt ook op zo'n mobiel met veel plezier en zonder dat risico want dat heb ik bij het eerste onschuldige voorval meteen veranderd. Toen bijn vijf jaar geleden heb ik dit probleem al bij de ANWB gemeld en nu lees ik nog geregeld dat weer zo'n domme oudere bijvoorbeeld een liftdeur heeft geramd. Hoe fout en traag kan ontwikkeling zijn?

A van Dalen 06-12-2011 12:41:03

Sommige scootmobiels hebben een soort beugel om gas te geven. Hier kan heel snel iets aan blijven vasthaken, bv een tas, waardoor de scootmobiel gelanceerd wordt. Dit is levensgevaarlijk.

treinscoot 23-06-2011 16:41:06

Ik heb nooit begrepen waarom er niet STANDAARD een
handrem op /bij de gashandle zit. Ik ben nog betrekkelijk jong, maar oudere mensen hebben inderdaad grote moeite
om te wennen aan : REMMEN IS LOSLATEN.
Goed dat de minister deze en andere zaken laat onderzoeken.

Fred 20-05-2011 19:16:06

Ik heb een scootmobiel met 4 wielen en dusdanig een goeie wegligging dat ik niet omval met een scherpe bocht. Ook is mijn scootmobiel voorzien van een handrem. Een goede vriend van me heeft een 3wiel scootmobiel en moet ook flink afremmen in de bochten om niet om te vallen. Ik vind het zeker de moeite waart om scootmobielen te laten nachecken want sommige modellen zijn inderdaad gevaarlijk.
Groeten Fred

Iniquealleria 07-05-2011 08:37:19

zeer interessant, bedankt

Tineke Krikke-Sjardijn 18-04-2011 10:04:43

als specialist ouderengeneeskunde, werkzaam in de revalidatie van cva-patienten, wordt ik verrast door een probleem met de besturingswijze van scootmobiels. waar mensen gewend aan andere (motor)voertuigen geleerd hebben met een bepaalde handeling te starten of te stoppen, werkt dit bij scootmobiels net contra. dit is voor deze categorie gehandicapten uiterst moeizaam om opnieuw aan te leren, juist nu zij een breinschade hebben opgelopen. gaarne wil ik hierover met een deskundige in contact komen.is dit probleem oplosbaar? ik begrijp van de bij ons werkzame therapeuten dat dit probleem door het hele land herkend wordt. daar ik landelijk actief ben in de revalidatie van de CVA-patienten, en in de te formuleren richtlijnen, wil ik dit probleem serieus oppakken. gaarne reactie!

N Herbert 30-01-2011 20:10:54

In paniek grijpen naar hendels gaat niet,
want de hendel gebruik je al om te rijden,
Wat is er nog gemakkelijker dan loslaten?De minister heeft zich verkeerd LATEN voorlichten.
H.A.N.Herbert.

Rinus zuidervaart 20-01-2011 17:40:24

dat rijden als je wilt remmen is een klassiek beginnersfoutje maar kan wel vervelende gevolgen hebben.....
motormuis

Vergelijk scootmobielen
Uitgebreld zoeken. Klik hier
Laatste reacties
брус обрезной купить в москве, лиственница доска обрезная сухая купить в москве, брусок обрезной купить в...
Ik ben heel blij met de scoot mobiel , maar wat ik moeilijk vind is dat de de rechterhanden geen rem is is maar gas geven Heb Merijn leven lang zonder schade oo de fiets gereden en nu gaat het...